O IZVAJALCU

»Zmajev Rep, kot del ozvezdja Zmaja predstavlja odprta vrata, lahkotnost in udobje, dediščino oziroma izkušnje iz preteklosti, s katerimi se realiziramo v sedanjost na družbenem in duhovnem področju.«

Bend je nastal maja 1998 brez konkretnih usmeritev in z namenom ustvarjati glasbo, v katero bi se zlivali občutki in fantazije vseh štirih članov. Bobne, bas, kitaro, klaviature in vokal so hoteli združiti brez prevlade katerega od naštetih. Na glasbeni razvoj skupine, ki ostaja v izvorni postavi, je vplivalo okolje, v katerem ustvarjajo, torej Obsotelje oziroma majhna obmejna občina Bistrica ob Sotli.

S ploščo Sanje podob se zasedba Zmajev rep odpove verbalnemu izražanju in družbeno kritičnim besedilom ter vse svoje preživete projekcije usmeri v glasbene inštrumente. Tako je skozi obdobja prehajala iz rocka preko progresivnega rocka do mešanice jazza in rocka. Sanje podob je tako fusion plošča, ki je kot takšna tudi ena redkih v Sloveniji.

Plošča Sestop (2010, ZARŠ) je za člane Zmajevega repa najbolj naravna in logična posledica njihovega individualnega in skupinskega glasbenega izobraževanja. Če so bile na Sanjah podob svobodne improvizirane partiture v manjšini, so na tej v glavnini. Še vedno gre za fuzijo, ki pa se tokrat nagiba bolj k jazzu kot pa rocku. Energija kompozicij že deluje kot popoln čustveni izliv. Sama izvedba pa poleg čustvene interakcije zahteva tudi močno in nujno potrebno racionalno koncentracijo. Celotna plošča Sestop (2010, ZARŠ) je posneta v živo, vse skladbe so odigrane kot na odru. Le tako je namreč moč posneti tovrstno glasbo in hkrati poslušalcu omogočiti ujeti energijo čustev, ki nastajajo pri interaktivnem izvajanju kompozicij.

Že od samega nastanka banda je večinski avtor skladb Andrej Boštjančič Ruda, ki nastopa tudi v etno zasedbi Brencl Banda, za katero prav tako piše glasbo in dela aranžmaje. Brata Jošt in Vid Drašler sta aktivna v mnogih zasedbah pri nas. Ukvarjata se z zelo širokim spektrom glasbe in sta oba tudi pedagoga svojih inštrumentov. Ambrož Božiček je glasbeno pot začel v rani mladosti, ob nastanku Zmajevega repa pa so klaviature postale glavni inštrument njegovega glasbenega izražanja.

Zmajev rep so:

 

Vid Drašler - bobni Jošt Drašler – bas

Andrej Boštjančič - kitara

Ambrož Božiček - klaviature

 

Diskografija: Nori raj (2000, demo posnetek)

Ogenj (2003, samozaložba)

Urok (2005, kompilacija zasedb kluba Metulj, Bistrica ob Sotli)

Sanje podob (2007, Sanje)

 

 

Založba RŠ na Trnfestu: Zmajev Rep, Zircus from RTV Študent on Vimeo.

 

 

 

 

IZDAJE

Sestop