Martin Ramoveš Band
http://martin-ramoves.com/
O IZVAJALCU

Band je začel delovati jeseni 2007 kot trio: pevcu in kitaristu Martinu Ramovešu sta pri izvajanju njegovih kantavtorskih pesmi na pomoč priskočila basist Marko Petrič ter bobnar Luka Drobnič. Postali so zelo povezani v ustvarjalnem procesu in postopoma odkrivali sebi lasten zvok: mešanico bluesa, različnih rockovskih zmesi ter kantavtorske samosvojosti. Ustvarjalnost se je odražala v hitro rastočem repertoarju avtorskih pesmi, ki so jih začeli kaliti na klubskih nastopih.

 

V studio so prvič odšli junija 2009, ko so pri glasbenem producentu Borutu Činču posneli tri pesmi – med njimi Divji ritem makadama, ki je bila izbrana na razpisu Vala 202 Hočemo dobro glasbo! in predstavljena širši javnosti na kompilaciji VAL 09. Sledilo je sodelovanje v akciji Rokerji pojejo pesnike – v istoimenski seriji kompilacij so z uglasbeno poezijo Regine Kralj sodelovali na šesti in sedmi izdaji.

 

Leta 2011 so v studiu Na meji posneli albumski prvenec  Zvok dežele, izdan pri založbi Akord records. Na snemanju so se triu pri nekaterih pesmih pridružili glasbeni gostje: Miha Erič (orglice), Tony Cater (saksofon, trobenta) ter Žiga Lovšin (klaviature). Najodmevnejša pesem s prvenca je postala Zima na Metelkovoj, za katero je bil posnet tudi videospot, delo režiserja Gašperja Antauerja.

 

Po izidu Zvoka dežele je skupina aktivno koncertirala po slovenskih klubskih in festivalskih odrih. Aprila 2012 se je predstavila tudi v oddaji Izštekani na Valu 202, kar je še posebej utrdilo razširjeno ekipo. Ta je bila tokrat enaka kot na albumu, le z dvema razlikama: Tonyja Caterja je zamenjal trobentač Jan Adamek, vključil pa se je tudi solo kitarist Julijan Erič, ki odtlej redno sodeluje s skupino. Za oddajo so na novo aranžirali starejše pesmi, premierno predstavili nekaj svežih, uporabili pa tudi nenavadne inštrumente – od redkega starinskega sintetizatorja do motorne žage.

 

Novonastala kemija razširjene zasedbe  je Martina Ramoveša spodbudila k ustvarjanju bluesovsko obarvanih pesmi in kmalu jih je dozorelo dovolj za nov album, poimenovan Nesojeni kavboji. Šest izmed doslej omenjenih glasbenikov (Martin Ramoveš, Marko Petrič, Luka Drobnič, Julijan Erič, Žiga Lovšin in Miha Erič) ga je posnelo novembra 2013 v studiu radia Študent. Izšel je spomladi 2014 v sodelovanju Založbe radia Študent ter stripovske revije Stripburger, saj gre za glasbeni album v stripu. Martin Ramoveš je iz besedil pesmi ustvaril stripovske zgodbe, ki so objavljene v knjigi s priloženo zgoščenko.