Na domači brjači
Ana Pupedan

Komad Čista misel:

Video:

 

 

Prenesi komad: Čista misel

(desni gumb > save link/target as)

 

Prenesi sliko benda (hi res): Slika

 

Tolpa bumov (25.3.2010)

 

Pivška zasedba Ana Pupedan je s četrtim albumom Na domači brjači ostala zvesta sama sebi in ni izkorakala iz začrtane poti hudomušno-kritičnih besedil in tekočega multi-kulti rockanja, s katerim ostajajo ljudski godci. (v celoti!)

 

Brez Boštjana na kitari, Simona na vokalu, Perota na basu in Dolesa za bobni si ne znamo predstavljati benda Ana Pupedan. Izvorna postava je še danes tako preprosta, hudomušna, nasmejana in iskrena kot je bila na Novem rocku '94, ko se je prvič spečala z Radiem Študent. Desetletje in pol naveze med Pivko in Študentom oziroma Hišo kulture in Ljubljano je kronano z novim, četrtim albumom Ane Pupedan.

 

Ob izkušnjah in anekdotah iz gledališča, filmskega sveta, boemskih krogov in tudi slovenske estrade je Ana Pupedan nabrala pošteno kilometrino z nastopi po malih in velikih odrih, na trgatvah in drugih feštah. Z akustično različico Ante Pupedante in pevskim Anademskim pupevskim pulpetom so še bolj žmohtno zamastili svoj sloves vedno dobrodošlih ljudskih muzikantov. Lokalno-narečne posebnosti, zajebantsko-zajedav in angažiran jezik jih druži s posebneži različnih domačih sort kot so Iztok Mlakar, Jani Kovačič, Marko Brecelj, Zmelkoow, Mi2, Posodi mi jürja, Dani Kavaš, Kvinton in drugimi sodobnimi ljudskimi godci in bandami. Vsak izmed njih je z avtentično pripovedjo in lokalno izvirnostjo sočni antipod kisli smetani domačega popa in rocka.

 

V glasbenem poslu je Ana Pupedan samonikli odklon, ki povzroča težave tako desnici kot levici. Ne znamo in ne zmorejo ga popredalčkati: »So pa niso alternativci!« »Preveč so alter za naš radio!« »Sodijo na naš mainstream, a kaj, ko se tam ne počutijo dobro in zabavno,« so le nekateri odzivi na vedno dobrovoljno Ano Pupedan. Dober glas o njej se je razširil z oblakom prahu na koncertih in žurih. Vedno pripravljeni za špil niso klonili in niso naredili kompromisa za ceno slave na dosedanji poti. Ostali so zvesti sami sebi. S petim članom skupine Bojanom Babičem - Babotom za miks-pultom je zasedba sklenila ustvarjalni krog odlične zgodbe za knjigo o do-it-yourself kulturi na Slovenskem. Ana Pupedan je »naredi sam svojo skupino«, ki sama poskrbi za zunanjo podobo in notranjo potrebo ter ne potrebuje prav nobenega glasnogovornika. Sama kuje svoj meč!

 

Veseli glasbeniki so v sedemnajstih letih zlomili marsikatero krepko. Se lotili marsikaterega žanra in parafrazirali številne citate, nekorektnost in diletantstvo pa vedno znova obrnili v svojo korist. Skozi nepretenciozno radost do igranja so oblikovali svoj nevzvišen miš-maš slog, v katerem so porogljivo prekrižali domačo in tujo glasbo ter niso nikoli izdali svoje lokalne pripadnosti.

 

Na zadnjem, četrtem albumu stopi v ospredje rockovska nabritost Ane Pupedan. Ljudski in gostilniški napevi, zabavljaško premlevanje reggaeja, skaja, šansona in še kakšne viže so sicer podtalno prisotni ves čas najkrajšega albuma Ane Pupedan, vendar konsistentnost ritem-bluesovske vibre, od začetka do konca, ga dela za najostrejšega in najtršega doslej. Naelektrena plošča izziva. Na njej ne izostane ne galop country-punka ne off-punkovsko stopnjevanje, ne vehementna kitarska solaža po stari šoli rokenrola, ne šaljiva, ostra pripoved v prvi osebi izza šanka. Pivški križanec navihanosti Ramba Amadeusa, teatraličnosti Buldožerjev, parafraziranja Kreslinovk in vročega motorja Majk je po ljudski modrosti in enostavnosti dobil Na domači brjači novo dimenzijo. Vedno igriva, razgibana in večplastna Ana Pupedan je lahko še kako jezna, vendar nikoli resna. S poudarjeno pikrostjo je Ana Pupedan povlekla jasno črto in brez napora zmešala z veliko žlico rockovski koktajl, ki je vse v enem: eksploziven, zabaven, kritičen in zavzet. Prostodušna izvirnost ostaja mati neodvisnosti, nedotakljivosti in nerazdružljivosti tega prijateljskega komba ...

 

 

pripravil Igor Bašin BIGor

 


PLEJLISTA

1. Cigodrom

2. Ti moraš

3. Čista misel

4. Nase in vase

5. Zločin in kazen

6. Na domači brjači

7. Smrt blagega diktatorja

8. Taka si

9. Nafte ni

10. Maligani

11. Svoboda (hipijska)

12. Prvomajska sreča