Svojat
Svojat

Založba Radia Študent (ZARŠ Records) najavlja izid debitanske plošče zasedbe Svojat, novega, čisto pravega rokenrol benda Andreja Fona, ki ga iz kataloga ZARŠ sicer poznamo tudi kot slavnega Olfamoža! Nova plošča je naslovljena kar Svojat in bo izšla ta petek, 17. januarja 2020, na voljo pa bo v fizlični obliki CD-ja in kot digitalni download oziroma pretočni stream!

 

Imena Svojat se morda spomnite s Postojanke 49, praznovanja 49. rojstnega dne Radia Študent, v sklopu katerega je trojica prvič nastopila na ljubljanskih odrih. Svojat je nov tukajšnji Triglav, nova sestavljanka iz treh kosov in nov vrhunski trio, ki svojo pot začenja pri Radiu Študent oziroma ob njegovi podpori. Trio sestavljajo Andrej Fon, Ivo Poderžaj in Tadej Čauševič, in je torej še en trio, ki je (vsaj delno) zrasel iz izjemne slovenske prostoimprovizacijske scene, ki je svoj mah vzela že pred leti, v zadnjem obdobju pa celo v globalnem smislu kaže izjemne rezultate. Fona seveda poznamo pod psevdonimom Olfamož, je selektor Olfamoštva, v katerega je med drugim vpoklical tudi Poderžaja, člana Žoambo Žoet Workestraa, ki je svoj bas vihtel tudi pri Borghesii in še marsikje drugje. V Svojat pa je vpadel tudi še en nekdanji Fonov bendovski kolega iz Horde Grdih, na bobnih – Tadej Čauševič. Tovrstni formaciji Fon pravi kar klasično rokerska in pove še, da gre za nekakšen eksperiment in vračanje v čase, ko je pred dvajsetimi leti nazadnje sodeloval v takšnem bendu. Rezultat takšnega bendovskega eksperimenta je žanrsko težko umestljiva zasedba, ki ji vendarle lahko pripišemo nekakšen avant-rockerski, post-punkovski, no-waveovski in tudi improvizacijski pečat.

 

Album odpre hitič – ki bi jih Fon po recenzentovem občutku lahko pisal kar vsak dan – Ljubavbav, v katerem se zvrsti vse od no-waveovskega veseljačenja, nafejzanega mehkega alter vokala in pejsažnih distorzij do vratolomnega prženja. Kot taka tale hitčina tudi nakaže ritem celotnega albuma – komadi so kompleksni, zahtevni, a hkrati v tej zapleteni sintezi najdemo in dočakamo številne trenutke sladkobe. Komadi v svojih zgradbah skrivajo izjemno zanimive, humorne, domiselne obrate in preobrate, so v konstantnem spreminjanju in nas non-stop držijo na prstih, njihove evolucije pa za trenutke zastanejo zgolj v daljših pasažah hrupnih zidov, v katerih se spajata zvena ritem sekcije in solaž izpod prstov neumornega Fona. In vendar imajo skladbe zasedbe Svojat svoj rep in svojo glavo, so tekstualno močne, Fon še vedno opleta z ostrim, zapletenim metaforičnim jezikom, s katerim tu in tam pripoveduje zgodbe, izkušnje in bolj ali manj pretresljive zgodbice iz svojega življenja. Roza sladkorna pena, all you can eat, sekundno lepilo namesto maskare, piščal, izdolbena v fibulo, in druge nadrealistične podobe, ki bruhnejo iz te glasbene gmote, obdržijo Olfamoževski pečat, a mu v bendovskem okolju dodajo nekaj več ozemljitve in rokenrol moči. Svojat predstavlja dobre pol ure dobre zabave, vrhunske žgoče rokerske muzike, šest skladb, ki so koherentne, se med seboj razlikujejo in se kljub pomanjkanju koncepta stopnjujejo v lepo usločenem dramskem loku.

 

Morda bo dovolj dejstvo, da si že po nekaj poslušanjih tako kompleksno glasbo jasno zapomnimo – vokalne linije ostanejo v ušesih, podobne so tudi kitarske fraze, ritmična pot, ki jo utirajo bobni in bas, pa je vznemirljiva. Fon, Čauševič in Poderžaj so se na tem bendovskem poligonu resnično izkazali. Svojat na svojem debiju pokažejo izjemno raznolikost v pisanju skladb, zanimive notranje obrate in scenoslede, vrhunsko muziciranje in še več. Tehnično in kreativno je tale izdelek dokaz, da slovenska alternativa v svojih Notranjih Goricah skriva, proizvaja in bi lahko tudi plasirala zavidljivo število glasbenikov resnično izjemnega formata. Svojat terja enakopravnost! 

 

Plošča je nastala pod producentsko taktirko Saša Kalana, snemal je Aleš Žumer, za mastering je poskrbel Aldo Ivančić. Likovni material za ploščo je delo Andreja Fona, oblikovanje pa je pripravila Zala Kalan. Čas in prostor sta omogočila Edo Fičor in Žana Novaković.