Iz konteksta
Natriletno kolobarjenje s praho

Natriletno kolobarjenje s praho (N3L) je glasbeno-literarni projekt s koreninami v letu 2011, ko je izšla zbirka pesmi Stare pesmi pesnika, režiserja in performerja Jureta Novaka, na podlagi katere sta nato N3L v letu 2015 izdala samonaslovljeni prvenec uglasbljene poezije Novaka.

 

Tri leta kasneje pa dvojec ponuja novo ploščo Iz konteksta, naslovljeno primerno zbirki komadov, ki so nastajali v vsem vmesnem času obstoja projekta.

 

Plošča Iz konteksta zajema širok razpon pojavnih oblik kitarske glasbe. Od velikoradijske do klubske. Od štikelcev do ljutih rokčin. Od ljubavi in eksistencialnosti do političnih analiz.

 

Ključna besedila se tu lovijo na tanki in občutljivi meji med poezijo in tekstopisjem, meji, po kateri je nadvse težko stopati. Tokovi gostih podob, zatišij in analiz družbe, pa iger z zvenom ustvarijo pejsaž motivov, tem in prebliskov, h katerim se je vredno vračati. Petje Jureta Novaka, čigar glavno področje delovanja je teater, je dovolj raznoliko in prilagodljivo, da besedam vdahne karizmo. Komadi so raznoliki in pogosto kompleksno strukturirani. Menjave tempa, ritma, produkcijski detajli ter občasni intenzivni izbruhi kitarske melodike ustvarjajo posrečeno pesemsko vzdušje. Mestoma je kar težko verjeti, da je glasbena plat plošče v večini delo enega človeka, multiinstrumentalista Uroša Buha. S temi kompozicijami bend stopa v bogato tradicijo jezne domače klubske rokčine oziroma vsekakor predstavlja prispevek v ta kanon.

 

Tudi v političnem smislu se zdi, da N3L cilja nekam v pravo smer. Določeni kulturnokritični uvidi so povezani z dovolj eksistencialnega poudarka in poetične investicije, da ne razvodenijo v splošnosti. V teh trenutkih si duo zlahka predstavljamo tudi kot mračnjaško sevanje s kakšnega metelkovskega odra v tistih posebnih večerih ob rock muziki v vzdušju neizrečenega tovarištva in onem posebnem, nezgrešljivem vonju, ki združuje skupnost.

 

Album je bil posnet februarja 2018 v zagrebškem Kramasoniku pod taktirko producenta Jureta Vlahoviča, pod master pa je podpisan Gregor Zemljič. Za oblikovanje in nestandardno, zbiratelju prijazno fizično obliko CD-izdaje sta poskrbela Ivian Kan Mujezinović in Damjan Ilić oziroma Grupa Ee.

 


PLEJLISTA

1. Druga sobota

2. Družina lokalne veljave

3. Status kva

4. nekaj:53

5. Ko svet spi

6. Vse besede tega sveta so mi ušle iz glave

7. Kaj storiš, ko lahko storiš karkoli?

8. Vzela in dala

9. Živel je mož

10. DDD-DDD