SURE
Incurabili

Tolpa Bumov 19.12

 

V najbolj neozdravljivi duo pri nas, zasedbo Incurabili združena prekaljena mačka domače neodvisne rockovske scene, Bruno Subiotto in Niko Novak, sta v dobrih dveh letih delovanja poskrbela že za tretji skupni 12 inčni vinil in CD ploščo.

 

Prvencu Whenever You're Ready (2010, ZARŠ) je v začetku leta sledila plošča Fine With Me (2011, ZARŠ). Še v istem letu pa novo dozo izkušnje zaprašenega, hrapavega bluesa, ki bit rockovske estetike še naprej išče skozi hreščeč zvok bazičnih inštrumentov, prinaša njun tretji dolgometražni zapis Incurabili - SURE (2011, Založba Radia Študent - ZARŠ).

 

 

Še naprej punkovsko umazanemu bluesu Incurabili iz ponovno 12 inčnega vinila in CD plošče SURE (2011, Založba Radia Študent - ZARŠ) lahko v živo prisluhnete v petek, 16. decembra ob 22.00 v Menzi pri koritu na Metelkovi. Za uvod se bo s solo nastopom predstavil Atila Boštjančič oz. Atila One Man Bend.

 

 

Ekspresivni bluesovski dvojec Incurabili se ponovno predstavlja v svojem pristnem ustvarjalnem procesu. Tokrat nam ponuja že svoj tretji album. V slovenskem rockovskem prostoru bi težko našli tako produktivno in navdahnjeno enoto, ki bi v dobrem letu in pol postregla kar s tremi studijskimi izdelki. Očitno je potreba po glasbenem izražanju Bruna Subiotta in Nika Novaka neozdravljiva. Ime njunega dueta se udejanja v bluesovsko-rockovski praksi, ki jo gojita sproščeno in tudi čedalje bolj dovršeno.

 

Na prvencu Whenever you're Ready sta si zamislila rudimentarno, minimalistično zmes močvirskega bluesa, ki sta jo neobremenjeno oblikovala v svežo glasbeno razuzdanko. Ta se je močno razživela in razigrala tudi na njunih koncertnih nastopih. Sledil je bolj pretehtan, kontroliran drugi album Fine With Me. Na slednjem sta Niko in Bruno dodala svojim bluesovskim skladbam iskrive trenutke rockovske dinamike. Služil je kot prerez med njuno bogato rockovsko zgodovino in bluesovsko željo, ki poganja prevetreno glasbeno izraznost.

 

Tokrat se vračata še močnejša, morda prav zaradi svoje neozdravljive ekspresivne poetske nabritosti, ki jo zdravita s petjem in igranjem na rudimentarne bluesovsko-rockovske inštrumente. Album Sure ni več samo bluesovski eksperiment »zabljuzene« navihanosti in domiselnosti. To ni več zgolj ekonomična realizacija ustvarjalne želje. Ni samo priklon velikim, starim bluesovskim mačkom ameriškega juga, ki bi bil interpretiran zgolj inovativno in hkrati prebrisano. Tokrat gre predvsem za močno glasbeno zgodbo z zvrhano mero dinamike.

 

To ne pomeni, da zgodba ni zaživela na prvih dveh albumih. Nasprotno, že od vsega začetka je tu in to je pomembna vrlina tega dueta. Tokrat se je zgodba pričela razkrivati z močnim rockovskim poetskim nabojem, ki priča o njunem instinktivnem občutku za ustvarjanje prepričljivih pesmi. Bruno Subiotto in Niko Novak sta v svoji bogati rockovski zgodovini izrazila že veliko sočnih zgodb, vendar v duetu te pridejo še bolj do izraza. Na Sure se predstavljata kot močna tvorca raznolikih bluesovskih izpovedi, ki so prežete z izrazito rockovsko energijo in punk rockovsko uporniško ostrino. Že uvodna skladba »The Rebel, The Poet and The Consequence« poslušalca preseneti z močno, a enostavno basovsko linijo, ki jo razvije odločen ritem bas bobna in hrapav vokal Nika Novaka. Kmalu se mu s kontroliranim glasom pridruži tudi Bruno in vse skupaj zaplete z mojstrskim solom orglic. Od tu dalje se prične glasbena zgodba stopnjevati in poslušalca ne izpusti iz svojega naročja niti za trenutek. Minimalističen, a spreten kitarski blues »Since You've Gone« se s svojim energičnim hrepenenjem nadaljuje v zastrašujočo otožnost skladbe »May 16th«. Nato nas zadane pravi punk rockovski izbruh, prepreden z bluesovsko kitarsko dinamiko, ki sliši na ime »You Can Call«. Incurabili se ne izogne niti »stoogejevsko« navdahnjeni tvarini »Steve is Back«, ki priča o močnem prepletanju bluesovske ideje in rockovske drže.

 

V drugem delu albuma pride presenetljivo do izraza Nikova bas kitara, ki v nasprotju s preteklostjo tokrat dobiva čedalje pomembnejšo vlogo. Bas daje zvočni zgradbi Incurabili znatna razmerja dinamike, občutno globino in širino. Brunovo pretehtano asketsko bluesovsko prepredanje kitarskih linij daje skladbam pristen psihedeličen pridih. To je morda še najbolj očitno pri preizpraševanju v skladbi »Between Me and Him«. Sledi prvi hit albuma »Sing«, ki udejanja bluesovsko stremljenje prekaljenega dvojca. Mojstrsko igranje orglic Bruna Subiotta ostaja tudi na tem albumu osrednja povezovalna kvaliteta. Izmenjavanje med pevskimi nalogami obeh odličnih pevcev poskrbi za močno dinamiko posameznih skladb.

 

Za psihedelični razkroj poskrbi tudi medigra med piščaljo in basom v skladbi »Marseille«, ki je oplemenitena z bogato vokalno dinamiko. Sledi prevetrena bluesovska mojstrovina »Take Your Poison«, ki se naraščajoče razbohoti v prodorno nergaško »You Understood Me Wrong«. Vse skupaj se zaključi z nekoliko temnejšim komadom »I Was There«, ki v spomin prikliče odbite trenutke kakšnih Velvet Underground. Nasploh je celota tokrat nekoliko resnejša, temačnejša in premišljena, v primerjavi s preteklimi stvaritvami. Morda je za to odgovoren tudi potenciran bas, ki včasih že hoče uiti čez rob sprejemljivega, vendar se ravno na kritični točki vedno ustali.

 

Kljub minimalistični glasbeni osnovi sta uspela prekaljena blues rockerja ustvariti zelo razgiban in dinamičen album z domiselnimi energetsko nabitimi skladbami. Aranžmaji teh so skrbno izoblikovani in prepričljivo izvedeni. To so odlične pesmi, ki ne gredo zlahka iz glave.

 

pripravil Brane Škerjanc