Imagination & Mechanical Metamorphoses
KARMAKOMA

Prvenec Karmakoma, plošča IMAGINATION & MECHANICAL METAMORPHOSES (2014, Založba Radia Študent - ZARŠ) prinaša 10 skladb in povzema glasbeni izraz delovanja skupine od njenega nastanka v letu 2011. Od hrupnih kitarskih nažigancij do umirjenejših nadubiranih ritmov, prepojenih z vijoličasto meglico, v kateri elektronski instrumenti ustvarijo iluzijo, da gre za številčnejšo zasedbo, na momente spominjajo na New Wave iz osemdesetih let, hkrati pa dodajo pečat aktualnosti. 

 

Najavni skladbi Cabin Fever iz plošče Karmakoma - IMAGINATION & MECHANICAL METAMORPHOSES (2014, Založba Radia Študent – ZARŠ) lahko prisluhnete na socialnih omrežjih skupine in oddaji RŠ Hit:

 

http://radiostudent.si/ostalo/rš-hit/karmakoma-cabin-fever

 

Mešanica (ne)plesne elektronike in surovega rocka, ki jo prinaša prvenec  IMAGINATION & MECHANICAL METAMORPHOSES (2014, Založba Radia Študent – ZARŠ) zasedbe Karmakoma je nastala v lastni produkciji in v sodelovanju s Petrom Stojanovićem. 

 

 

 

Recenzija na RŠ:

 

Vsi, ki smo imeli priložnost ujeti zadnji ljubljanski nastop krške naveze The Lift v Kinu Šiška, smo se lahko prepričali, da zasedbo navkljub navidezni ustvarjalni odrinjenosti vodi veliko kreativne energije. Raziskovanje svežih žanrskih zmesi, strnjeni in odrezavi prebliski, pretočnost, sežetost in dorečenost, zvočna polnost in celost, ki so krožili po prostoru male dvorane, so kaj kmalu dali slutiti, da je tudi v primeru The Lift vsestransko glasbeno udejanjanje Eneja Mavsarja najbolj globok pečat pustilo prav na njem samem. Premiki so torej, bolj kot z zasedbami in projekti, povezani z njim samim in njegovim avtorskim izpopolnjevanjem.

 

Težko bi sodili stadij njegove ustvarjalne naravnanosti, a premiki k bolj kompaktni, sežeti zvočni tradiciji so očitni. Karmakoma, ki se prav te dni ponaša s studijskim prvencem, naslovljenim Imagination & Mechanical Metamorphoses, je tako odgovor avtorja, ki skuša svojo glasbeno vizijo, pa čeprav na račun ukalupljanja, ponesti v novo izrazno okolje, pri tem pa ostati zvest tudi sebi. Karmakoma so prav to ali veliko tega, kar smo obiskovalci s tistega deževnega nedeljskega večernega nastopa The Lift lahko odnesli. Brezskrbno posvajanje in obračunavanje s še tako preživetimi vzorci in okvirji. 

 

Zato v glasbi Karmakome ne preseneča ortodoksnost, ki je na trenutke celo preveč očitna, denimo v uvodni Common Sense. Če smo od plošče Imagination & Mechanical Metamorphoses zatorej pričakovali polno mero ustvarjalnega avanturizma, bomo bržčas razočarani, saj se Karmakoma ob tesnem naslanjanju na elektronska zvočila le redko spuščajo v zvočni dvoboj. A ob tovrstnem dojemanju bi kaj hitro lahko zanikali drugo plat Karmakome, ki se spaja v energiji, njenem prvinskem šusu, v podrejanju kompaktnosti upesnjenih izdelkov, znotraj katerih gradijo svoj značaj, tudi kot ali predvsem kot izrazito koncertno izkušnjo. 

 

Še bolj preseneča poletnost plošče, ki tudi v napornem, za nekoga morebiti duhamornem brezkompromisnem tempu ter ostri zvočni dinamiki zna presenetiti z nesramnimi popovskimi izleti, kot denimo v skladbah Ctrl Alt Del ali Movement, plesnimi koračnicami v singlu Cabin Fever ali z dubovskimi pogrevanji v zaključni Bedlam. Tu so tudi v elektronsko teksturo potopljeni kitarski vzorci, ki v nosnice vtirajo vonj po bogati tradiciji ameriškega alternativnega rocka. Prav neverjetno je, koliko žive rockovske energije je Mihi Škafarju, Benjaminu Kovaču in Eneju Mavsarju uspelo prenesti v ta elektronsko podprt plesni izdelek. Zabave je torej na plošči Imagination & Mechanical Metamorphoses dovolj, za glasbeno zorenje pa je na voljo še veliko časa.

 

Tekst: Luka Vučkovič


PLEJLISTA

1. Common Sense

2. Ctrl alt del

3. Sorgenbrecher

4. Nemesis

5. Cabin Fever

6. Bona Fide

7. Movement

8. Cheap chat for Progress

9. Aerobic

10. Bedlam