Bloated Pigs
GRRIZLI MADAMS

Bloated Pigs (2014, Založba Radia Študent - ZARŠ) je v osnovi alter rock, ki se spogleduje s post punkom, težkim in hrupnim rockom, celo psihedelični vložki in lažji metal nastavki niso neznanka. Za mavričnost zvočne slike poskrbijo trije različni vokali, ki so si jih enakopravno razdelili vsi člani. Na plošči je pet avtorskih skladb in priredba skladbe Emeli. To je v originalu izvajala zasedba Maze, ki je med leti 1992 in 1996 ustvarjala v Krškem. Najavni skladbi Alabastron iz plošče Grrizli Madams - BLOATED PIGS (2014, Založba Radia Študent - ZARŠ) lahko prisluhnete na socialnih omrežjih skupine in tudi v oddaji RŠ Hit.

 

http://radiostudent.si/ostalo/rš-hit/grrizli-madams-alabastron

 

Celotno ploščo Grrizli Madams - BLOATED PIGS (2014, Založba Radia Študent - ZARŠ) lahko preverite v oddaji Tolpa bumov:

 

http://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov//grrizli-madams-bloated-pigs

 

Za pokušino lahko prisluhnete skladbama Al Jabe in Alabastron na sledečih povezavah:

 

 

 

 

Naslovnico in celostno podobo ovitka je uredila Laura Pompe Sterle, fotografije naslovnice in benda je posnel Roman Ogorevc. Zven gonga v dveh skladbah je prispeval gostujoči glasbenik Vladimir Janc. Bloated Pigs (ZARŠ, 2014) so Grrizli Madams posneli v času med decembrom 2013 in januarjem 2014. Snemanje je potekalo v studiu Radia Študent. Material je posnel, zmiksal in masteriziral Samo Pavlica-Linč.

 

______________________________________________

 

Recenzija na RŠ:

 

Sveže, vroče, novo, nalezljivo in neposredno iz studiev Založbe Radia Študent. Grrizli Madams! Predstavljajo novo ploščo z naslovom: Bloated Pigs! Napihnjene svinje – nap'hani prasci – je tretji album ljubljansko-sevniškega tria. Fantje so iz okolice nuklearke, pa jih je uka žeja speljala v Ljubljano, kjer so se predali študiju in stoner rock ansamblu. No, od tistih dni je minilo več kot deset let, za rezultate študija ne vem, po poslušanju albuma Bloated Pigs pa vendar lahko poročam, da so Grrizli Madams s tretjim ploščkom opravili zrelostni izpit. Uspeh ni naključen. Začetek v letu 2010 s prvim EP-jem V vrtincu vsemogočnega miru, ki je prav tako izšel pri Založbi Radia Študent, je z mantričnim naslovom albuma ponudil prav tako mantrično glasbo - počasi valečo se gmoto kitarskega zvoka, ki se vali naprej in zopet na začetek ter ponovno naprej v neskončni krog repeticije. Naslednji diskografski korak Sntntn je izšel dve leti kasneje in je prinesel večjo minutažo albuma ter vstop vokalov v do tedaj izključno inštrumentalno rockovsko muziko. V bolj razgibano kompozicijo drugega albuma so vokali vstopili zadržano in njihov delež ni presegal momenta glasbenega okrasja. Tretji album Bloated Pigs, ki je izšel v ponedeljek, je logično nadaljevanje oziroma razvoj – korak naprej v ustvarjalnem opusu tria Grrizli Madams. Nove skladbe prinašajo večjo ritmično in kompozicijsko razgibanost ter raznovrstnost. Vokali vseh treh inštrumentalistov so stopili v ospredje ali nastopajo vsaj v enakovredni vlogi z obema kitarama in bobni. Če se ob poslušanju prvih dveh albumov ne moremo znebiti žanrske, stoner rockovske oznake, jo lahko ob soočenju z najnovejšo stvaritvijo pozabimo. 

 

Plošča Bloated Pigs prinaša šest raznovrstnih skladb, ki se odvijejo v slabe pol ure. Kot smo dejali že uvodoma, je album nastal v studiu Radia Študent, ki ga je ekipa Grrizli Madams zasedala v prelomu iz starega v novo leto 2014. Na tem mestu izpostavimo producenta, kot ga izpostavlja tudi sam bend; Samo Pavlica - Linč je z bendom v nekaj dneh uspel najti ustrezno zvočno podobo albuma Bloated Pigs. Izkušnje radijskega tehnika in ozvočevalca koncertov ter nenazadnje glasbenika, ki trenutno ustvarja v zasedbi Nevem Nevem, so prav gotovo odločilni atributi, s katerimi je razširjeni zasedbi Grrizli Madams uspelo posneti prepoznaven zvočni material. In vendar gredo glavne zasluge sami zasedbi, ki je v kontinuumu izidov previdno razvijala in gradila lasten glasbeni izraz. Skozi zgodovinsko glasbeno prizmo so prepoznavne korenine psihedeličnega blues rocka šestdesetih let, celo kakšnih The Doors ali Pink Floyd; nezanemarljivo je spogledovanje s hard rock estetiko sedemdesetih in s široko ter raznovrstno prenovo rock'n'rolla, ki ga je prispevalo punk gibanje konec sedemdesetih in toliko bolj v osemdesetih. Blizu je tudi vračanju grungea v raznolikosti rockovskega izročila, ki je v devetdesetih poneslo seattelske zasedbe v novo glasbeno orbito.

 

Prepričan sem, da bo album Bloated Pigs tria Grrizli Madams dodobra odzvanjal med najboljšimi domačimi rockovskimi izdelki še nekaj časa. Najprej bomo čez nekaj trenutkov album poslušali v današnji Tolpi Bumov, na predstavitev v živo pa bomo počakali do konca tedna, ko nas ekipa Grrizli Madams v petek pričakuje na Metelkovi v Menzi pri koritu, kjer obljublja svež in hkrati vroč premierni predstavitveni koncertni večer.

 

Tekst: Simon Vene


RECENZIJE

http://www.sigic.si/odzven/po-rencanju-grrizliji-sedaj-tudi-grizejo

 

http://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/grrizli-madams-bloated-pigs

PLEJLISTA

1.        Bloated Pigs

2.        Alabastron

3.        Al Jabe

4.        Cala

5.        Emeli

6.        Pleasure Porntrance