Trout
Nikki Louder

Nekaj vročega in okusnega se je kuhalo na skupnem ognjišču Moonlee Records in Založbe Radia Študent, po nekaj čarobnih dodatkih in pripravah na gostijo, pa vam lahko končno s ponosom ponujamo v okušanje svež, dišeč in nežen – Trout!

 

Tako se namreč imenuje najnovejši, četrti album skupine Nikki Louder. Toda preden okusimo prvi grižljaj, skočimo v času malce nazaj. Nikki Louder je noise rock trio, ki prihaja iz okolice Kamnika in ga sestavljajo Blaž Sever (vokal, kitara) ter brata Luka Cerar (bobni) in Peter Cerar (bas kitara). Fantje so od svoje ustanovitve leta 2007 odigrali številne turneje po Evropi, albume pa so dejansko izdajali na vsaki dve leti – začenši s prvencem Alain, I'm Sorry (2009), kateremu sta sledila Our World Died Yesterday (2011) in Golden Men (2013; oba za Moonlee/ZARŠ). Pozitivni odzivi kritike in širše publike na Nikki Louderjeve diskografske dosežke pritrjujejo njihovi sposobnosti, da zlahka ustvarjajo raznolike, hkrati pa dosledne zvočne zapise, ki z vsakim novim albumom izkazujejo jasen razvoj – rezultat tega pa je nespordno dejstvo, da so postali ena najbolj reprezentativnih skupin svojega žanra v regiji.

 

Trout v uvodnem delu pušča poslušalca z rahlo nelagodnim občutkom, saj se glasba počasi razvija, ustvarjajoč prostorno vzdušje pričakovanja, vse dokler ne dobi polnega zagona in poslušalca vsrka v značilno nikki-loudersko kaotično prepletanje kitar in bobnov. Do sredine plošče se tako stvari vendarle postavijo na svoje mesto in postanejo direktnejše in živahnejše – hrupen, ritmičen in neusmiljen kotaleči se zvočni zid, ki dominira in melje vse pred seboj, je skrbno oplemeniten s feedbackom neukročene, vpijajoče kitare, ki nenapovedano naskakuje poslušalčeve bobniče. Zamolkel, nemiren in kričeč vokal izpoveduje tipične lirične tematike Nikki Louder – sloj bizarnosti, sloj družbene kritike ter še ščepec osebnih stisk za dobro vago.

 

Trout je bil posnet v živo v enem julijskem večeru 2015 v Domu Kulture Kamnik. Album je posnel in zmiksal Blaž Flerin, masteriziral pa Carl Saff. Slika na naslovnici je delo skupine, za oblikovanje albuma pa je poskrbel Darko Kujundžić. Album bo izšel 15. decembra 2015 v sodelovanju med Moonlee Records in Založbo Radia Študent na LPju in CDju ter kot brezplačen dolpoteg.

 

Ko skupina prileze do četrtega albuma, sta možna sama dva scenarija – ali bi bilo bolje, da nemudoma prenehajo s svojim delovanjem, ali pa presežejo vse svoje prejšnje stvaritve. Album Trout nedvomno dokazuje, da so Nikki Louder v tej drugi skupini. Neprestano napredovanje, preizpraševanje ter izpopolnjevanje svoje zvočne podobe, hkrati pa ohranjanje lastne zvočne identitete, jim je omogočilo, da so še enkrat več postavili vse na pravo mesto. Nikki Louder enostavno poosebljajo vso lepoto hrupa.

 

 

 


PLEJLISTA

 

1. Don’t Believe Your Own Bullshit
2. Courage
3. Feline Blues
4. CV
5. Para Cargo
6. Shareholder
7. Trout
8. Salsa Ass