Hupam, da ste dobro
Olfamož

Sežanski ekscentrik multiinstrumentalist Andrej Fon je Olfamož, aktualni ali bivši član zasedb, kot so Kraški solisti, Samo Gromofon, Barka tone in bele plombe, Strahuljarji in Horda Grdih.

 

Sežanska opozicijska improvizacija je na Radiu Študent stalnica že dolgo. Kljub temu predstavlja Olfamož glede na Andreja Fona neko zarezo, ki vztraja že od prvenca Omahuj! pred tremi leti. Čeprav Andrej Fon največkrat nastopa v vlogi samouka, multiinstrumentalista in predvsem improvizatorja, ki mu bolj jezen rockovski zvok ni tuj, Olfamož k ti raznovrstnosti doda še dodaten odmik. Odmik v, recimo mu, kantavtorstvo.

 

In zakaj to sploh omenjati? Najprej zaradi dejstva, da Olfamož na svoji drugi plošči ne hupa več solo, pač pa klientelistično izkoristi precejšen del lokalne impro in podzemne scene. Poleg moža se tu znajde še celo moštvo. V njem godejo in zvočijo Ana Kravanja, Marko Jenič in Samo Kutin, tolčeta Jaka Berger - Brgs in Vid Drašler, strune pa drgnejo še Jošt Drašler, Ivo Podržaj in Vitja Balžalorsky. Fon s saksofonom pomaga Cenetu Resniku, z vokali in smehom pa se možu pridružita Vesna Godler in Irena Tomažin. Številčna druščina je precej na vajetih; glavno besedo imajo pesmi, forme so določene, instrumentalne improvizacije je malo, zahtevnost takega orkestra pa se v celoti preseli v zvok. K pesmim, ki še naprej govorijo svojo zgodbo, je tako dodana obširna izvedba, ki ji je treba priznati doslednost in nepretencioznost.

 

Hupam, da ste dobro je bil posnet v studiu Sonolab v Ljubljani. Produkcijsko taktirko ter miks in mastering je prevzel Sašo Kalan. . Slika na naslovnici je delo Andreja Fona, fotografije je posnel Tadej Čauševič, za oblikovanje albuma pa je poskrbela Eva Kosel. Album bo izšel 19. decembra 2015 za Založbo Radia Študent na CDju ter kot dolpoteg.

 

 

 


RECENZIJE
PLEJLISTA

1. Za v razrez

2. Kamen, zmlet v drobni pesem

3. Bo (ga!)

4. Anton Stres

5. Samomorilska Vinjeta

6. Diskocinik

7. Se seseda

8. Makadamija
9. Hodim
10. Princ na belem kozlu