I.
Širom

Pretežno instrumentalna glasba zasedbe Širom se na albumu I. skozi miniaturne preplete folkovskih, klasicÌŒnih in improvizatorskih elementov poveže v samosvojo in zelo ganljivo izkušnjo. Že sami gradniki zvocÌŒne podobe so izjemno zanimivi, glasbeniki namrecÌŒ uporabljajo širok izbor instrumentov, izvirajocÌŒih z vseh koncev sveta, od bendža, ukulel, balafona in prav tako nekaterih doma narejenih glasbil in zvoncev. Neverjetno, kako bogat zvocÌŒni svet nam predocÌŒijo; koliko nians zvoka, kako hitro pronica v ušesa, koliko reže v podzavest.

 

VzorcÌŒenje in ovijanje nežnih glasbenih pastelov zahteva zbrano poslušanje, saj se zdi, da lahko krhko konstrukcijo odpihne v vsakem trenutku. LicÌŒna in dovršena izdaja razkriva nedoumljivo lepoto dihotomij, po eni strani je zelo dovršena, a nikoli dokoncÌŒana, nevsiljiva, a hkrati nacÌŒelna, improvizirana in kolektivna, radovedna in obenem trudna ter nemirna in poduhovljena. Glasba, ki se sliši kot

samozdravljenje, a hkrati zdravi poslušalca. Širom so pripravili izdajo, ki razkriva osebno ter odkriva nove svetove in je upravicÌŒeno osvetljen biser slovenske glasbene krajine, kljub ali pa ravno zaradi vseh zgrešenih poizkusov opredeljevanja »slovenskosti«.

 

I. je bil posnet, zmiksan in masteriziran v studiu Iztoka Zupana (Klopotec) v Posavcu. Produkcijsko taktirko ter miks in mastering je prevzel Iztok Zupan. Slika na naslovnici je delo slikarja Marka Jakšeta, fotografirala jo je Nada Žgank, za oblikovanje albuma pa je poskrbela Eva Kosel. Album bo izšel 12. januarja 2016 za Založbo Radia Študent in založbo Klopotec na CDju ter kot dolpoteg.

 

 

 


PLEJLISTA

1. Samotni mora dehteti

2. Svetlobni prelaz čez vrnitev

3. Trilogija

4. Mehki koraki rjovenja

5. Vsak dan je jutri nov dan