BESNE PESMI
Ana Pupedan in Jani Kovačič

Kaj sploh so BESNE PESMI?

"To je naša prabitnost. Program spevnih pesmi, prigodnic za vsakdanjo rabo, za te neperspektivne čase. Zaigrajte si jih, morda vam bo lažje!"

Kako so nastale BESNE PESMI?

"V turbulentnih mesecih ljudske vstaje smo se, Ana Pupedan in Jani Kovačič, odločili, da bomo napravili nove komade za take prilike, komade našega besa in jeze, cinizma in optimizma, veselja in obupa ter predvsem človeškega vitalizma in obešenjaškega humorja. Ker ne vemo, kaj bo, moramo biti na vse pripravljeni!"

Čemu BESNE PESMI?

"Najbolje bi bilo, če ne bi bilo razlogov zanje. Ampak zares skrbijo za permanentno jezo in birokratizirajo vsako dejavnost, da bi ja izgubili voljo. Ampak kot je rekla naša znanka: 'Če me že jebejo, pa hočem še malo uživat,'. Po klancu gre hitro navzdol, kajne?"

In naprej?

"BESNE PESMI so kulturni spomenik dobe, ki bo, kot kaže, večna, saj se nihče ne drzne dvigniti glave, razen nas na dnu, ki itak nimamo ničesar pod seboj in moramo dvigniti glavo, da se ne zadušimo v kloaki. Samo še govno speremo - vsaj z oči in ušes. Prepričali so nas, da vsak lahko uspe - ako izpolnjuje nekatere pogoje. Predvsem moraš imeti lastnino ali kapital - ideje ne štejejo! Begunci so razgalili našo virtualno prihodnost na bedno vsakdanjost. Naše goljufive človekoljubne strukture so le evrske donacije slabe vesti. Niso begunci krivi, če ne vemo, kaj bi s seboj, kaj bi z mladimi, če nimamo ne želja ne načrtov."


Iz Besnih pesmi:

Že se ljudstvo je zbralo / v trgovine spet hiti, / da internacionalno blago si pridobi, / da internacionalno blago si pribori! (Internacijaonala)

Blagostanje naredi ljudi konzervativne, / a bogate lakomne, prevzetne, agresivne; / interesne sfere, jasno da – korporativne, / a pravice prazne so in le dekorativne. (Tarantela)

Zdaj sem na dnu! Oo mama, mama, sem na dnu! (Niakok)

… vi, ki prisegate na varnost, kontrolo, / vi, ki nam ukinjate javno šolo! Vi: democisti, demošisti, democisti! (Democisti & demošisti))

Saj demokracija z birokracijo se rešuje … (Kanibali)

… ni važen, če je zdrav, / ni važen, kaj je prav: / važen je samo, da dober zgleda! (Press-ing)
Da privilegij obdržé / s policijo poskrbé, / ki nam odvzela je / še Trg republike! (Carmagnole/Karmanjola)

Hej, človek poglej! Hej, daj se poglej! Si to ti al’ je mala zdrizasta amebica? (Ameba)